september 2019
Aandacht voor een gebeurtenis, die door de Slag om Arnhem uit het collectieve geheugen is verdwenen, namelijk het vergeten bombardement van 22 februari 1944 op de Gasfabriek en de Rijnwijk. René Maassen vertelde het verhaal van zijn grootvader Lourens Baudoin, één van de 57 slachtoffers van het bombardement.
René Maassen
De Slag om Arnhem wordt in september uitgebreid herdacht. Ook de Historische Herberg van 13 september besteedde er aandacht aan. Historicus Jan Brouwer weerlegde een aantal mythen rond de Slag om Arnhem en gaf aan wat de werkelijke doelen waren van de Operatie Market Garden.
Jan Brouwer
Doreen Hartman vertelde over het project ‘Arnhem van Slag’, waarin 400 leerlingen uit het basis- en het voortgezet onderwijs hebben gesproken met ooggetuigen die kind waren tijdens de Slag om Arnhem. Al hun opgedane indrukken en kennis hebben de leerlingen verwerkt tot gedichten en beeldend werk. De indrukwekkende en ontroerende resultaten van dit project zijn tot eind oktober 2019 te zien in de Eusebiuskerk. In de historische herberg kreeg u alvast een voorproefje.
Doreen Hartman
november 2019
Historicus Bert Koene vertelde over zijn onderzoek naar de Surinaamse plantages van de Arnhemse regentenfamilie Brantsen. Zij bezaten twee grote rietsuiker- en koffieplantages waarop enkele honderden slaven werkten. Niemand van de familie is ooit zelf in Suriname geweest. Vanuit de Arnhemse leunstoel bestuurden zij hun bezit via een Amsterdams handelshuis, een gevolmachtigde in Paramaribo en directeuren op de plantages. In de presentatie overheerst het Arnhemse perspectief: hoe gedroegen de Brantsens zich als planters en wat merkten stadgenoten daarvan. Het verhaal over alle mensen die bij de twee plantages betrokken waren, te beginnen bij de slaven, staat in Koene’s zojuist verschenen boek De mensen van Vossenburg en Wayampibo – Twee Surinaamse plantages in de slaventijd. Het boek was tijdens de herberg te koop zijn.
Bert Koene
Ooit had Arnhem en omgeving tal van bezienswaardigheden en plekken van plezier. Gerrit van Middelkoop neemt u mee op een virtueel dagtochtje langs een handvol “Plaetsen met Vermaeckelijkheden”. We gaan in het voetspoor van talloze Arnhemmers die eind negentiende eeuw oostwaarts, via de Velperweg een aangenaam weekendtripje ondernamen. De eerste stop zal de roemruchte Arnhemse Vogel- en Plantentuin zijn, waar we ons verbazen over de ambitie om de concurrentie aan te gaan met Natura Artis Magistra in Amsterdam. Naast de presentatie van Gerrit van Middelkoop was achter in de Molenplaats een pop-up tentoonstelling te zien over hetzelfde onderwerp.
Gerrit van Middelkoop
Veel zin om zichzelf te wassen, hadden de Nederlanders vroeger niet. Na 1850 kwamen de hygiënisten en die propageerden properheid: iedere week een bad. Arnhem kreeg al vroeg zijn eerste volksbadhuis. Over het tweede werd eindeloos gedelibereerd. Van Lombok naar Klarendal lopen om te douchen, is toch geen probleem? Hoe verdeel je schoolbaden voor 4500 leerlingen over 16 douches? De teil loste veel problemen op. En nu douchen we weer teveel. Ton Burgers nam ons mee langs de Arnhemse baden en badhuizen van vroeger.
Ton Burgers
februari 2020
Maria van Wassenaer was de dochter van de Eerste Edele van Holland. Zij werd verliefd op een knecht, probeerde met hem te vluchten, maar werd gepakt. Haar vader liet haar jarenlang opsluiten. Door toedoen van haar boze stiefzuster werd de donjon van Rosendael haar laatste gevangenis voordat zij naar Afrika zou worden verscheept. Een Arnhemse herbergier en twee Arnhemse dames van stand wisten dat snode plan te verhinderen. De rechtsstrijd die volgde eindigde in een bittere overwinning voor Maria en haar geliefde. Bert Koene vertelde het liefdesverhaal in geuren en kleuren. Schone zakdoeken waren nodig!
Bert Koene
In een multimediale voorstelling laten communicatiedeskundige Rob van der Berg en fotograaf Gerth van Rooden zien wat er in Arnhem in de afgelopen eeuw, en vooral na de oorlog, allemaal is gesloopt, afgebroken en gebouwd, en hoe dat de stad van gedaante heeft doen veranderen. Basis van de voorstelling was de kalender Arnhem Toen en Nu, die zij voor 2020 hebben gepubliceerd en tijdens de Herberg met korting te koop was.
Rob van der Berg
De FaceBook-pagina Oud-Arnhem bestaat inmiddels al meer dan zeven jaar en is een groot succes. Initiatiefnemer Peter Bloemendaal publiceert regelmatig oude foto‘s van Arnhem en voorziet die van een schat aan informatie, die door de bezoekers van de pagina enthousiast wordt aangevuld. Tijdens de Historische Herberg hebben Geert Visser en Benno Landsheer, twee actieve bezoekers en bijdragers, samen met Peter Bloemendaal in een gecombineerde presentatie ieder drie foto‘s laten zien, die hen het meest hebben aangesproken en waarom die foto‘s zo in het oog sprongen.
Peter Bloemendaal
april 2020
De theater-talkshow Herman Centraal (Basti Baroncini) heeft onze herbergier Jan de Vries geïnterviewd over pest, cholera en griep epidemieën die Arnhem in het verleden overvielen. Met toestemming heeft de herberg hier 3 afzonderlijke verhalen van gemaakt, we beginnen bij de pest.
Jan de Vries
De theater-talkshow Herman Centraal (Basti Baroncini) heeft onze herbergier Jan de Vries geïnterviewd over pest, cholera en griep epidemieën die Arnhem in het verleden overvielen. Met toestemming heeft de herberg hier 3 afzonderlijke verhalen van gemaakt, we gaan verder met cholera.
Jan de Vries
De theater-talkshow Herman Centraal (Basti Baroncini) heeft onze herbergier Jan de Vries geïnterviewd over pest, cholera en griep epidemieën die Arnhem in het verleden overvielen. Met toestemming heeft de herberg hier 3 afzonderlijke verhalen van gemaakt, als laatste behandelen we de Spaanse griep.
Jan de Vries