Zeepkist Meldingen
1
Peter Leeuwen doet een oproep om beeldmateriaal aan te leveren voor het boek met historische kleurendia’s over Arnhem. Hij laat een kleine selectie van oude dia’s zien.
2
Hans van Aalten Van de ruim 2000 joodse Arnhemmers kwamen er méér dan 1300 niet terug. Omdat er in Arnhems publieke ruimte geen verwijzing naar dit feit is en een burgerinitiatief daartoe mislukte noemde
Hans van Aalten de afgelopen drie jaar in zijn radioprogramma EN TOEN op Radio Arnhem iedere week een niet teruggekeerde joodse Arnhemmer.
3
Hylke ter Bals over ‘Folly's en Foefjes in het Groen’; Baron van Heeckeren transformeerde Sonsbeek in het begin van de 19e eeuw tot een Engelse landschapstuin en verwerkte daarin verrassingen en speelse elementen. Hij liet de Gelderse Molen ombouwen tot een waterval met grot. De hertenkamp had een praktisch nut (hertenbiefstuk) maar het ‘chaletachtige’ hertenverblijf is een voorbeeld van een ‘folly’; het herinnerde de bezoeker aan zijn vakantie in Zwitserland. A chter elke ‘folly’ zit een verhaal.
4
Kees Cramer toont een filmpje, vertelt over de werkzaamheden van Arnhem-3D en doet een oproep voor vrijwilligers.
5
Rob Matser De tentoonstelling Gelderse biografieën sluit aan bij het landelijk thema van de Boekenweek, Levensverhalen . In de Gelderland Bibliotheek op de tweede etage is vooral aandacht voor Gelderse biografieën van na 1925. In een vitrine op de derde etage zijn prachtige voorbeelden te zien van biografieën van voor 1925. Twee presentaties worden gegeven op 19 februari Digitale bronnen in de genealogie en 12 maart Omgevingsgeschiedenis en genealogie: Kleed uw stamboomonderzoek aan . De eerste presentatie spreekt voor zichzelf, de tweede presentatie gaat over de omgevings geschiedenis en de persoonlijke levenssfeer.
6
Susan Haag brengt het recent verschenen en speciale nummer van het Arnhems Historisch Tijdschrift van Prodesse Conamur over Arnhemse Schrijvers onder de aandacht. Het betreft hier even uiteenlopende als boeiende schrijvers uit het Arnhems letterkundig leven vanaf de 18e eeuw tot nu. Het boek is voor € 8.50 te koop bij Selexyz, Hijman&Arends, Ongerijmd en het bezoekerscentrum Sonsbeek.
7
Hans Marcelis , bestuurslid van Radio en TV Arnhem vertelt over het 20-jarig bestaan van deze stadsomroep.
8
Annick van Beukering brengt ons op de hoogte van de voorgenomen Gemeentelijke bezuinigingen in de cultuurhoek. De Open Monumentendag Arnhem, dreigt de gehele subsidie te verliezen en dat is niet de enige instantie waar dat voor geldt!!
9
Eleonora Swart over ‘Landheer voor één Dag’ op 15 mei 2011 op de Landgoederen Sonsbeek, Zijpendaal en Bronbeek, landgoederen die we hiermee in het zonnetje zetten. Dit jaar zal het thema zijn "terug naar de oorsprong". Tijdens het meldpunt doen we een oproep tot historische en creatieve inbreng "wat als er de landgoederen (helemaal) verdwenen waren of nooit gesticht waren, "hoe zag Arnhem er dan uit?"
10
Lou Verhagen over de begraven trams in de wijk de Paasberg gedurende WOII op het terrein van de Rennenenk, direct achter de tuin van Roemer Visscherstraat 15. De tram zou vanaf september 1944 de schuilplaats zijn voor de Duitse Otrskommandant van Arnhem. Er is ondanks onderzoek nooit iets gevonden. Echter foto's uit het Nationaal Beeldarchief tonen twee trams die inderdaad op die plek lijken te zijn ingegraven, zonder dat de precieze plaats er uit is op te maken. Ook is onbekend of ze zijn weggehaald of er nog liggen. Wie weet het ware verhaal?