Zeepkist Meldingen
1
Susan Haag (Het Gilde) Graag maak ik als gids en bestuurslid van Gilde Stadswandeling Arnhem gebruik van de mogelijkheid om iets te vertellen over de doelstellingen van het Gilde en het werken als gids in Arnhem. Ik wil mensen oproepen zich als gids aan te melden. www.wandeleninarnhem.nl
2
Mieke Gresnigt Voor het Historisch Museum Arnhem - in samenwerking met de Volksuniversiteit, de Gelderland Bibliotheek en het Gelders Archief – ben ik bezig met het maken van een tentoonstelling over ontmoetingsplekken in de wijk.
3
Clarien van Harten "Schrijf eens op wat je gedurende de 25 jaar dat je in Elst woont, zoal hebt meegemaakt." Dat was de opdracht die ik van uitgeverij Belluci kreeg. Zo ontstond Amsterdam - Elst, een gefingeerd dagboek, geschreven door Sofia. Zij verhuist vanuit de Randstad naar het idyllische dorpje Elst, en probeert daar te wortelen. Het interessantst vond ik het historische aspect: Wat is er sinds 1982 veranderd in de Overbetuwe? Wat herinner ik mij en in hoeverre kloppen die herinneringen met 'de werkelijkheid'? Dankzij publicaties van Marithaime en andere historische kringen heb ik diep in de geschiedenis van het Overbetuwse land kunnen duiken, waarbij vele schitterende historiën boven water kwamen. Amsterdam – Elst, door:
Clarien van Harten Uitgeverij Belluci, Arnhem 2008
4
Paul Aalbers (Prodesse Conamur) Ruim honderd jaar geleden werd de schrijver en hoofdredacteur Arnhemse Krant Gerard Keller (1829-1899) op Moscowa begraven. Keller heeft zijn sporen voor de Rijnstad verdiend. Hij mag niet vergeten worden: een pleidooi voor een grafmonument voor deze veelzijdige schrijver. Ieder die wil bijdragen aan de restauratie van zijn grafmonument is welkom te storten op de rekening van Prodesse Conamur 884435 t.n.v. Kees Cramer met vermelding ‘Kellermonument’.
5
Kees Hin (Stichting Klinker) De Stichting Klinker wil in Meinerswijk activiteiten en evenementen organiseren in de prachtig gerenoveerde historische steenfabriek. Na jaren van verval is dit industriële erfgoed weer opgeknapt, maar het lukt nog niet echt om er een swingende bestemming aan te geven. Klinker zoekt hulp, financiële steun en creatievelingen die de steenfabriek weer tot leven brengen. www.stichtingklinker.nl.
6
Klaas Schreuder (Prodesse Conamur) De Prodesseprijsvraag voor Arnhemse geschiedenis is een opstelwedstrijd voor middelbare scholieren over de Arnhemse geschiedenis. Voor de prijsvraag mogen scholieren van 12 tot (ongeveer) 18 jaar opstellen, video's, powerpointpresentaties etc. insturen over lokale, historische onderwerpen. De prijsvraag is een mooie uitdaging voor scholieren om vijf redenen:
1. het is leuk om zelf onderzoek te doen
2. je werk wordt beoordeeld door een deskundige jury
3. je kunt 100 tot 400 euro winnen
4. je krijgt een prijs uitgereikt door de burgemeester of een wethouder
5. er is kans op dat je werkstuk gepubliceerd wordt in het Arnhems Historisch Tijdschrift (voorheen Arnhem de Genoeglijkste).
Het bestuur van Prodesse Conamur hoopt op minstens 100 inzendingen in 2010
7
Hans van Aalten (radiorubriek EN TOEN) Ik laat een stukje video zien van een 89-jarige Eldenaar die een oud versje uit het hoofd voordraagt en stel het op prijs Arnhem e.o. bekend te maken met het wekelijkse uurtje Arnhems verleden op de radio. Vaste rubrieken: Keek op de Week en Zwarte Bladzijde en verder interviews en reportages van de historische actualiteit in Arnhem en buiten de stadsmuren.RTV-Arnhem, 93.1 op de kabel, 105.9 op fm. www.rtv-arnhem.nl
8
Margriet van Leeuwen (de Gelderland Bibliotheek) Op 28 november gaan we weer schatgraven in de bibliotheek. In de kelder van Bibliotheek Arnhem Centrum worden papieren schatten bewaard die 1000 jaar geschiedenis bestrijken. Het gaat om 43.000 handschriften en oude drukken uit Gelderse kloosters, de boekerij van het Hof van Gelre, de vroegere universiteit van Harderwijk en het Arnhems Historisch Genootschap Prodesse Conamur. Op 28 november om 14.00 uur wordt er een rondleiding in dit magazijn gegeven en worden onze schatten getoond. Momenteel is er in de Gelderland bibliotheek een tentoonstelling te zien over de atoomschuilkelder uit de wijk Klarendal. In september is deze schuilkelder opengesteld voor publiek. De Stichting Wijken voor de Kunst heeft hier een kunstproject georganiseerd. Dat was een groot succes! Nu is het mogelijk om via de vele foto’s, opgetekende verhalen en herinneringen van wijkbewoners, tekeningen van kinderen en de foto’s van de kunstprojecten van Wijken voor de Kunst, de schuilkelder van dichtbij te zien. De tentoonstelling duurt de hele maand november.
9
Luuk Broer (namens Edwin van Brakel van Museum Vliegbasis Deelen) Dit Museum wordt al 15 jaar gerund door bevlogen vrijwilligers, vrijwilligers die zowel voor de inrichting, de exploitatie en de openstelling van het museum zorgen als voor de research en de documentatie over de activiteiten op en rond de vliegbasis in met name de Tweede Wereldoorlog. In het nieuwe beleidsplan geeft de Stichting aan te willen professionaliseren en te willen verhuizen naar het Messgebouw en de Radartoren op het Kamp Koningsweg Noord, het door Defensie verlaten KKN-terrein aan de Koningsweg. Daar wil de Stichting de historie en de actualiteit van Vliegbasis Deelen laten zien: van de periode 1910-1940, van Fliegerhorst Deelen in WO2, van het gebruik tijdens de Koude Oorlog tot de periode van Luchtmobiele Brigade nu. Voor de uitvoering van dit ambitieuze beleidsplan is geld nodig en het stichtingsbestuur heeft een lobby opgezet o.a. naar gemeente en provincie. Op dit tijdstip is een delegatie van Provinciale Staten van Gelderland op bezoek in het Museum.
10
Theo Beneder (Boekhandel ONGERIJMD) Biografie van Johnny van Doorn “Oorlog en Pap” door Nico Keuning. Op zaterdag 21 november heeft inmiddels een ‘happening’ plaatsgevonden op het Johnny van Doornplein, gevolgd door een signeersessie in boekhandel Ongerijmd.