Zeepkist Meldingen
1
Frits Reinders vertelde over de 50.000 Arnhemmers die naar Apeldoorn evacueerden na de Slag om Arnhem. Frits is voorzitter van de Stichting Evacuatie die 130 dagboekjes bundelde en in samenwerking met Wim Kroon in boekvorm gaat uitgeven. De stichting zoekt geld om een monument over deze Arnhemse evacués op te richten.
2
Martien van Hemmen over de vierde Exoduswandeltocht in Lingewaard en Arnhem op 28 juni.
3
Gerard Herbers schilderde het historische uitzicht van de Belvédère.
4
Bob Roelofs over Bridge to the Future. Dit jaar is Kim Phuc (Vietnam napalm overlevende 1972) onder de sprekers. 200 jaar Commissaris van de Koning(in) waarover een boek verschijnt o.a. van Bobs hand In de HH 12 september daarover meer.
5
Pieter Goossens over een demonstratie Boekbinden: zaterdag 21 juni en zaterdag 5 juli, 13.30-16.30 in het Erfgoedcentrum Sabine Fleischer, boekrestaurateur uit Zutphen, laat u een kijkje nemen in verschillende manieren waarop boeken in het verleden gebonden zijn. Heeft u zelf een boek dat aan restauratie toe is, dan kunt u tijdens de demonstratie om advies vragen.
over de verkiezing “Stuk van het Jaar” 2 juli-20 augustus in het Erfgoedcentrum, een landelijke verkiezing voor mooiste of meest bijzondere archiefstuk van het jaar. Erfgoedcentrum Rozet heeft daarvoor drie stukken uitgekozen, die van 2 juli tot 20 augustus zijn te zien in het Erfgoedcentrum. Welk archiefstuk zullen wij inzenden? Stem vóór 21 augustus op je favoriete archiefstuk. Het stuk met de meeste stemmen gaat door naar de landelijke verkiezing in oktober!
6
Femke Kurstjens, projectmedewerker, over de “Liberation Route Europe”, een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt. De route vormt een schakel tussen de belangrijkste regio’s tijdens de opmars van de geallieerden in 1944/45
7
Marike Spee over haar boek “Oma gaan we nou dood?” een biografie van Gé Bijlsma die als kind de Slag om Arnhem meemaakte. Presentatie op 28 juni om 15.00 uur in de Arnhemse Kinderboekwinkel, Weverstraat 26.
8
Jan Wanet verscheen opnieuw in de herberg in vol ornaat als generaal tijdens het beleg en ontzet van Huissen door Hertog Karel van Gelre in 1502. Het beleg wordt op 28.6 groots nagespeeld.
9
Meet Becker kondigde de DAG van de geschiedenis op 11 oktober 2014 aan tijdens de maand van de geschiedenis, met als thema ‘vriend en vijand’. Als voorzitter van Prodesse Conamur meldt Meet de drie lezingen die in het najaar worden gehouden, o.a. Frank van Lunteren over nieuwe feiten van de Slag om Arnhem, Margreet van Gastel over atoombunkers van de Koude Oorlog en Gerben Graddesz Hellinga over de graven en hertogen van Gelre en hun tijd.
10
Willy Wytzes sprak namens de vereniging “Gedenkboek Joodse Arnhemmers WWII” over de heruitgave van het boek “De Stille Slag in september 2014” met daaraan toegevoegd de lijst van Joodse slachtoffers uit Arnhem in de Tweede Wereldoorlog.
11
Katja Metz over kwekerij Overhagen in Velp die in haar voortbestaan wordt bedreigd. Geldersch Landschap wil het pachtcontract met Kwekerij Overhagen beëindigen. Zij wil de kassen en bijgebouwen slopen en zoekt een investeerder die Overhagen ‘op de kaart zet’. Kwekerij Overhagen zal daardoor ophouden te bestaan. De “Vrienden van Kwekerij Overhagen” zetten zich in voor het behoud van de kwekerij en keren zich tegen de plannen van Geldersch Landschap. De petitie van de Vrienden van Kwekerij Overhagen is inmiddels door meer dan 1200 mensen getekend.