Zeepkist Meldingen
1 Drukker Jacob van Biesen (ca. 1590-1677)
Meet Becker; Onlangs is een bijzonder document aan de Gelderland Bibliotheek geschonken. Het gaat om een uniek 17e-eeuws werkje dat in Arnhem is gedrukt. Nog nooit is eerder dezelfde tekst aangetroffen, ook niet bij andere drukkers in Nederland. Maar het onderwerp van de tekst heeft helemaal niets met Arnhem of Gelderland van doen. Waarom is het dan toch hier gedrukt en nergens anders?
Meet Becker van de Gelderland Bibliotheek laat zien om wat voor document het gaat en vertelt over de raadsels die het omringt.
2 Historisch Museum,
Onno Boonstra Tentoonstelling over de geschiedenis van Arnhem.. Sinds begin februari is er een nieuwe vaste opstelling over de geschiedenis van Arnhem in het Historisch Museum. Op de eerste twee verdiepingen (èn in de kelder) zijn diverse facetten van de geschiedenis van de stad te zien, van de Romeinse tijd tot en met de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog.
3 Landgoed Rhederhof,
Carsten Hesz "...Landgoed Rhederhof is gebouwd en bewoond door de Arnhemse regentenfamilie Brantsen. Rhederhof is één van de zestien monumentale, maar ernstig vervallen bouwwerken die meedingen naar de titel 'Het mooiste pand van Nederland' (vanaf 17 februari op SBS 6).De winaar krijgt een miljoen euro. Eigenaar
Carsten Hesz heeft daar zeker oren naar en roept de Historische Herberg om hem te steunen. Hesz is hoe dan ook van plan om het gebouw en het park terug te brengen in de originele staat. Maar daarover is weinig bekend. Zo zijn de bouwtekeningen tijdens de slag om Arnhem verloren gegaan. Hij is daarom op zoek naar foto's, oorspronkelijke meubels en verhalen over Rhederhof..."
4
Eleonora Swart Zij organiseert op tweede pinksterdag in Sonsbeek en Zijpendaal Landheer voor een dag. Ouders, kinderen en grootouders worden op deze dag in aanraking gebracht met de geschiedenis van de parken. Zij heeft hierover een filmpje laten zien. Ook wil ze graag samenwerking vragen aan de historische verenigingen om van deze dag echt een fantastische dag te maken. Juist het educatieve element voor jong en oud is van belang..
5 De Galgenberg,
Teun Christoffels Niemand kan vertellen hoe lang defensie dit stukje Arnhems grondgebied in gebruik heeft gehad. In 1830 kwam er een serieuze klacht van de commissaris van politie, dat de paarden van voorbijrijdende koetsen en trams op hol sloegen door schietoefeningen van de infanterie. Misschien al sinds 1743 toen de troepen van de koningin van Hongarije hier hun kamp hebben opgeslagen. Twee schietbanen, een munitie-opslag met enkele andere bouwwerken en een terrein waarin je de geschiedenis kunt lezen van ruim 180 jaar defensie.
6
Ton van Gestel - Waalse KerkIk heb iets verteld over het onderzoek dat de Antwerpse professor Kees Schepers doet naar de geschiedenis van de Waalse Kerk/ Agnietenklooster en met name naar de geschriften die vanuit dit klooster verschenen zijn. Er is laatst een brochure hierover van zijn hand verschenen. Jansdag
7
Madeleine Vincken In 2010 wordt op 27 juni de Jansdag gevierd. Van oudsher is het feest van Sint Jan de start van een driewekelijkse periode (de staantijd) waarin de beken en de molens werden onderhouden. Daarbij valt de dag van Sint Jan ongeveer samen met de zonnewende, de langste dag. Dit feest wordt in veel landen gevierd om de zomer in te luiden. In Arnhem wordt nu voor de 7e keer de Jansdag gevierd, georganiseerd door Bezoekerscentrum Sonsbeek en Nederlands Watermuseum. Dit jaar willen we van de Jansdag een historische dag maken. In het watermuseum staan park Sonsbeek en Begijnemolen centraal. In het bezoekerscentrum wordt verteld en vertoond wat de oorsprong van de Jansdag is en krijgt de Witte Watermolen een traditionele onderhoudsbeurt. In samenwerking met de Historische Herberg, de buurt (Burgemeesterswijk, Transvaal en Vrienden van Sonsbeek) en het stadsarchief Arnhem wordt materiaal gezocht. Dit wordt vertoond tijdens de Jansdag (film, tentoonstelling, presentaties).
8
Henk Donkers. Bom op Burgemeesterswijk 65 jaar geleden – in december 1944 - stortte er een V1 neer op de Burgemeesterswijk in Arnhem. Deze was afgeschoten in Overijssel en op weg naar de haven van Antwerpen om de geallieerde troepenaanvoer te verstoren en Hitlers Ardennenoffensief te doen slagen. De verwoestingen waren groot en de mooie huizen in het bovenstuk van de Burgemeester Weertsstraat zijn nooit herbouwd. Begin jaren ’50 kwamen er flats voor in de plaats. Waarom? Hadden de particuliere eigenaren geen geld voor herbouw? Wie heeft alle percelen opgekocht? Woonden er voorheen misschien joden die niet teruggekeerd zijn? Waarom is m.a.w. dit stukje straat geworden tot wat het nu is? Dat vraag ik me als bewoner van een van de wel herstelde huizen in dit stuk van de Burgemeester Weertsstraat af. Wie weet hier meer vanaf?
9 Stg. Jansbeek boven water,
Folkert Rotshuizen De Sint Jansbeek ontspringt weer, nu op het Gele Rijdersplein om via Bovenbeek-straat en Beekstraat in een breed formaat, geen zielig slootje, langs politiebureau en stadhuis, over het Kerkplein te gaan, daar de bestaande waterpartij omarmend, om dan de Nieuwstraat klaterend in te stromen. Een nieuw gebied met veel water in de vorm van bassins en fonteinen, winterhard groen, palmen en zitjes. Een speelvijver voor de kinderen waar zij dan vanaf kleine vlonders, bootjes kunnen laten varen. En wellicht een soort tropische hal waarin men winter en zomer kan genieten van drank en spijs en waar doorheen een kleine zijarm van de machtige beek stroomt. Dat gebied, omzoomd door vriendelijke huizen op menselijke maat gebouwd in natuursteen of baksteen, met balkons vanwaar men het aantrekkelijke leven op de begane grond kan aanschouwen. We zien daar ook winkels en kleine bedrijven die de levendigheid bevorderen. De drukke Weerdjesstraat is dan enigszins verhoogd aangelegd; een aangename zeer brede onderdoorgang met in de wanden bewegende beelden over de Rijn van bron tot zee, biedt de wandelaars de mogelijkheid het nieuwe gebied verder te verkennen. Het water van de beek wordt in haar loop even onderbroken zij moet immers ook de verkeersader oversteken. Het opgepompte water wordt aan de ander zijde van de verkeersweg weer zichtbaar en spoedt zich over een een fraaie en groene wandelboulevard, eveneens opgeluisterd met fraaie kunstwerken, richting Rijn. Daar vindt de Sint Jansbeek haar einde. In twee, weliswaar fraaie watervallen, eindigt het leven van deze bijzondere beek door zich te storten in de Rijn.