1
Open Monumenten Dag, Nieuw gebruik - Oud gebouw.
Jeroen Steenbergen en Inge te Kaat wonen aan de Driekoningendwarsstraat in een koetshuis dat ooit ‘hoerenkast’ was.
2
Beginperiode Voetbalclub Vitesse (1892 tot 1932)
Oud boek Vitesse geeft unieke documenten prijs door
Henk Bitter De komst van trainer John van den Brom naar Vitesse doet bij menigeen het geel/zwarte bloed sneller stromen. Dat het bestaan van Arnhems voetbaltrots zich al bijna 120 jaar lang afspeelt tussen hoop en vrees bewijst het zeldzame gedenkboek over de beginperiode van 1892 tot 1932. Er zijn in de Gelderse en nationale archieven nog maar drie exemplaren te vinden. Onbekend is het aantal boeken in bezit van trouwe Vitesse-fans. Absoluut uniek zijn twee stadion-flyers uit 1914 die los in het boek zaten. Het historische jubileumboek was ooit in het bezit van grootvader Bitter die het bewaarde in zijn fourniturenwinkel aan de Spoorwegstraat. Nu kleinzoon Henk het teruggevonden heeft brengt het vergeten gedenkboek jeugdherinneringen boven. In de Herberg vertelt
Henk Bitter aan de hand van de soms honderd jaar oude foto’s over Vitesse, stadion Monnikenhuizen en zijn eerste kennismaking met het fenomeen geel/zwart gebreide dassen.
3
De Stille Slag, Joodse Arnhemmers 1933 -- 1945
De Stille Slag door
Hans van Aalten . Joodse Arnhemmers 1933 – 1945 Tijdens de bezetting van Arnhem waren vele van de rond 2000 joodse Arnhemmers ondergedoken of gedeporteerd. Over de jodenvervolging in Arnhem in de Tweede Wereldoorlog verscheen tot 2003 geen afzonderlijke publicatie. Toen verscheen, bij de opening van de gerestaureerde synagoge in de Pastoorstraat, ‘De Stille Slag’, met als ondertitel ‘Joodse Arnhemmers 1933 – 1945’ van de hand vanMargo Klijn. Nadien is het weer stil geworden rond deze voor Arnhem traumatische gebeurtenis en is “Arnhem en de oorlog” weer het verhaal geworden van de Slag om Arnhem en de daaropvolgende evacuatie. In deze lezing wordt wat tegenwicht geboden aan deze wat eenzijdige benadering.
Zeepkist Meldingen
1
Marjanne Knüppe over de Open Monumenten Dag.
2
Ruben Herfst over de waterleiding-putdeksels van Halbertsma, verspreid over Arnhem-Noord, met jaartallen tussen 1884 en 1946. Wie weet er meer over?
3
Robert Wittenberg, bedrijfsleider Dudok Arnhem, in het voormalig bankgebouw Van Ranzow. Over een historisch fotoboek van de bank uit 1947. Heeft u info over de foto's (fotograaf, tijdstip) en de historie van het financiële zakencentrum van Arnhem.
4
Onno Boonstra over de ‘herdenkingsplint’ voor Sir Sidney in de Bakkerstraat.
5
Jan van Lookeren Campagne licht het besluit van de Raad van State toe die Engelsing in alle opzichten in het ongelijk stelt betreffende het Noack pand.
6 Hans Middel meldt over de historische aspecten van het nieuwe boek ‘Beelden op Stand’ dat in november uitkomt, (over de beeldengroep op de Jansbinnen/buitensingel).
7 Parkgids
Gerard Nijhuis kondigde de wandeling ‘Nieuw gebruik, oud gebouw.’ aan, een wandeling in lijn met de Open Monumentendag.
8
Frank van Lunteren over de najaarslezingen van Prodesse Conamur.
9
Meet Becker meldt de najaarsactiviteiten van de Bibliotheek Arnhem, waaronder de Nijhoff-lezing op zondagmiddag 2 oktober door Prof. Genestet
10
Riemer Broekhuizen van Presikheaven (sterrenwacht) vraagt wie er iets weet over geruchten dat er ooit een sterrenwacht is geweest in Arnhem. Hij kondigt meteen de 'Nacht van de Nacht' aan op zaterdag 29 oktober.
11
Jan de Vries over Johannes Wier, stadsgeneesheer in de 16e eeuw en tégen heksenvervolging n.a.v. de biografie ‘Een ketterse arts voor de heksen’ door Vera Hoorens
12
Susan Haag meldt de Airborne-rondleiding op zondag 18 september en op zondag 9 oktober door de Transvaalbuurt door gidsen van Gilde Arnhem. Startpunt respectievelijk bij Duivelshuis en bij het bezoekerscentrum, beide om 14.00 uur.
13
Gerard Herbers beëindigt zijn mandaat bij Arnhemse Straatnamencommissie en doet een oproep voor een nieuw ‘burgerlid’.