1
St Maarten in Arnhem
Jan de Vries; St. Maarten in Arnhem
2
Arnhem brouwde volop ambachtelijk bier
Evert de Jonge over 'Bier brouwen in Arnhem'; Er is door de eeuwen heen veel bier gebrouwen in Arnhem. Tot in de archieven van Amsterdam en Heineken heeft
Evert de Jonge gezocht naar details van de geschiedenis van de Arnhemse stoom-bierbrouwerijen. De resultaten zijn te vinden in zijn boek ‘Bier brouwen op de Veluwe. Een reis door het heden en verleden van bier, hop en brouwerijen’. Het is een boek over o.a. de opkomst en teloorgang van de ambachtelijke brouwerijen, stoombrouwerijen (zoals De Kroon in Arnhem) en de huidige bier- en brouwerijcultuur, met als bijzonder aspecten verhalen over onder meer ‘putstoelen’, ‘hopeesten’ en ‘Beiers stoombier’.
Evert de Jonge vertelde ons over de vele Arnhemse bierbrouwerijen zoals De Leeuw en Het Witte Paard en nam ons in zijn verhaal mee naar de gewelven van de vergeten stoombierbrouwerij De Kroon.
3
Beelden op stand
Hans Middel over ‘Verdwenen, verplaatste, vervreemde, versierde, verborgen, gestolen, in-de-weg-staande, niet haalbare, onthoofde en andere beelden in Arnhem’ n.a.v. zijn boek ‘Beelden op Stand’
4
De 'kleine' geschiedenisquiz
Historische Quiz, Arnhem 2001-2010;
Bob Roelofs, griffier bij de Provincie Gelderland, nam met zijn alom bekende humor en ironie in een spetterende quiz het publiek mee naar de tien veelbewogen jaren die achter ons liggen. Naar aanleiding van zijn nieuwste boek 'Parels en Proefballonnen, Kroniek van Arnhem 2001-2010' loodste hij ons langs een haven (die er niet kwam), twee Sonsbeek tentoonstellingen, Vitesse-perikelen, politieke angels, Arnhem-Centraal, de ‘Ernemmers’ in de wijken en nog veel meer. Actueler en amusanter kan geschiedenis niet zijn.
Zeepkist Meldingen
1
Walter Jansen (van boekhandel Jansen en de Feijter/Romeyn) over de zojuist verschenen ‘Canon van Rheden’.
Nieuwbouw Gelders Archief. 11 november is de eerste steen gelegd voor de nieuwbouw van het Gelders Archief aan de Westervoortsedijk.
2
Henk Schoneveld vertelde over de Forten in Westervoort die historisch sterk met Arnhem verweven zijn geweest, met speciale aandacht voor het Fort Geldersoord.
De Historische Kring Westervoort gaf onlangs hierover een boek uit, geschreven door de historici Dr. E.J.Th.A.M.A.Smit en Drs. J.H.F. Zweers, naar aanleiding van archiefgegevens uit het “Geheimer Staatsarchiv Preusisischer Kulturbesitz” in Berlijn en plannen van de gemeente Westervoort om woningbouw op en nabij deze historische plek te realiseren.
3 Nieuwbouw Gelders Archief. 11 november is de eerste steen gelegd voor de nieuwbouw van het Gelders Archief aan de Westervoortsedijk. Archivaris
Fred van Kan vertelde wat voor gebouw er zal verrijzen en wat er te zijner tijd allemaal te doen zal zijn.
4 Eikels van de Sidney-boom in Sonsbeek: Tijdens de herdenkingsbijeenkomst rond de 425-jarige sterfdag van Sir Philip Sidney zijn door de Viscount de L‘Isle 10 eikels van de ‘Sidney-boom’ geschonken aan het Arnhems Historisch Genootschap Prodesse Conamur. De ‘idney-boom’ is een 1000 jaar oude eik die staat bij het geboortehuis van Sir Philip Sidney, Penshurst Place in het graafschap Kent.
Onno Boonstra, voorzitter van Prodesse, droeg de eikels over aan het bezoekerscentrum, dat ervoor zal zorgen dat Jeroen Glissenaar, parkbeheerder ze in Park Sonsbeek zal planten.
5
Meedoen in Arnhem; Via de website www.meedoeninarnhem.nl biedt de gemeente aan haar burgers de mogelijkheid om mee te denken over nieuwe kantstroken in de stad: teksten die langs gevels zijn geplaatst een waarin een bijzondere persoon of gebeurtenis in Arnhem wordt herdacht. Ideeën aanleveren of stemmen op ingezonden ideeën kan tot en met 30 november. Daarna wordt een keuze gemaakt die in de volgende herberg op 9.2.2012 wordt bekendgemaakt.
6
Leo Feijten over zijn drie boeken:
1. ‘Ik geloof dat hij Hans heette’, over een Duits-joods vluchtelingetje dat in 1939 naar Arnhem werd gestuurd door zijn ouders.
2. ‘De Paasbergers', foto’s van oud Paasbergers.
3. ‘Hakke, Wieke, Zole’ verhalen van Oud-Paasbergers.
7
Frank Keverling Buisman meldde drie zaken:
1 In de Bijdragen en Mededelingen van het Historisch Jaarboek voor Gelderland van de Vereniging Gelre komt dit jaar een artikel over de handschriften van mystieke en liturgische teksten, waarover volgende week (zie ook melding van Ton van Gestel) een tentoonstelling in het Arnhems Historisch Museum geopend wordt. In dat jaarboek staan nog twee andere artikelen met een Arnhems karakter, een over Sonsbeek en een over de lotgevallen van freule van Wassenaer in de 17e eeuw, waarbij de magistraat van Arnhem betrokken is.
2 Op vrijdag 25 november houdt Frank om 20.00 uur een lezing voor het Arnhems Historisch Genootschap Prodesse Conamur over de doorstart van Arnhem na de bevrijding in april 1945 en na de terugkeer van de evacués in de stad.
3 Over het lustrumboek van de Arnhemsche Hockeyclub (AHC) die dit jaar 100 jaar bestaat.
8
Yvonne van Hamersveld, raadslid voor D66, melde het unanieme besluit van de gemeenteraad van Arnhem dat er vanaf 2012 weer een ‘Dag van de Arnhemse Geschiedenis’ komt.