1
IJzertijdboeren in Arnhem.
IJzertijdboeren in Arnhem. Niet spectaculair, wel sensationeel. Op Hoogstede Klingelbeek hebben stadsarcheologen van Arnhem onlangs een sensationele vondst gedaan. In het gebied dat ligt ten zuiden van het Kema-terrein zijn unieke sporen gevonden van een boerenerf uit de ijzertijd. Het gaat om talloze verkleuringen in de grond. Ook gaf de opgegraven grond vuurstenen werktuigen uit de steentijd prijs en aardewerk uit latere tijden, zoals een prachtig ijzertijd-potje. Meer dan 2000 jaar geleden werden dit soort potjes daar door vaardige handen gemaakt. Maar hoe leefden mensen uit die tijd vóór de komst van de Romeinen hier eigenlijk? Het antwoord kwam van experimenteel archeoloog
Thomas Mons. Hij demonstreerde zijn kleding en uitrusting uit de ijzertijd.
2
Graphicnovel 1944
Striptekenaar
Hennie Vaessen uit Oosterbeek maakte vorig jaar naam met een stripverhaal over de Slag om Arnhem. Het gaat om een drieluik, waarvan deel getiteld ‘De Brug’ door recensenten én door historici alom werd bejubeld. Er gingen bijna 15-duizend exemplaren van over de toonbank. Vaessen koos ervoor om in het historische beeldverhaal de militairen uit verschillende landen in hun eigen taal te laten spreken. Een originele aanpak die goed uitpakte bij zowel jonge als oude lezers. Nu staat deel twee op stapel: ‘Hotel Hartenstein’. Samen met uitgever Tine Bouwhuis (die ook de tekeningen inkleurt) gaf
Hennie Vaessen exclusief voor de bezoekers van de Historische Herberg inzage in deel 2. Bezoekers kregen de kans om het storyboard (aaneenschakeling van getekende scenes) met eigen ogen te aanschouwen. Hennie beantwoordde vragen en signeerde deel 1.
Zeepkist Meldingen
1
Annick van Beukering vertelde over het schitterende programma van Open Monumenten Dag met als thema ‘Groen van Toen’ op 9 september.
2
Jan van Lookeren Campagne meldde namens Kees Kant dat de gemeente voornemens is om de twee nog ontbrekende beelden van de schenking-van Brakell, te weten Juno en de Bacchante, na restauratie nog dit jaar te herplaatsen: Juno achter Musis Sacrum, bij de Nieuwstad en De Bachanten op het Velperplein.
3
Ferry Reurink Deze zomer staat Gelderland in het teken van ‘Gelegerd in Gelderland’, een drie maanden durend erfgoedfestival met volop aandacht voor het militaire verleden van de provincie. In dit kader houdt Hans Timmermans op 6 september om 20.00 uur in de Bibliotheek, Koningsstraat 26, een lezing over gewonde en gesneuvelde Duitse militairen in Arnhem en omgeving tijdens de Tweede Wereldoorlog.
4
Onno Boonstra over Marga Klompé, de eerste vrouwelijke minister van Nederland, die op 16 augustus 1912 werd geboren in de Rijnstraat. Ter gelegenheid daarvan wordt op 16 augustus om 16.00 uur voor haar geboortehuis Rijnstraat 22 een ‘kantstrook’ onthuld. Een symposium over Marga Klompé vindt op diezelfde middag plaats van 15.00 tot 18.00 uur, in het Theater aan de Rijn.
5 Het
Gelders Geologisch Museum in Velp exposeert ‘Ertsen voor Dummies en Verzamelaars’. In de tentoonstelling wordt uitgelegd wat ertsen zijn, hoe ze worden gewonnen en waarvoor ze worden gebruikt.
6
Wim Schennink meldde, inhakend op de presentatie van Thomas Mons, de mogelijkheid om bij Wekerom een ijzertijdboerderij en ‘spieker’ (voorraadschuur) te bezoeken.