1
Huis en Haard
Huis en Haard De aanstaande sloop van zorginstelling Huis en Haard gebouwd door is aanleiding voor een voordracht door
Jan Vredenberg over deze architect die vele belangrijke gebouwen in Arnhem bouwde.
2
Walburgis
Walburgiskerk; Op 1e Pinksterdag 2013 heeft de laatste eucharistieviering in de Walburgiskerk plaatsgevonden en is de basiliek onttrokken aan de RK eredienst. Daarmee komt een einde aan een bewogen geschiedenis, die rond 1375 begon nadat het Sint-Walburgiskapittel zich in Arnhem had gevestigd en een eigen kapittelkerk stichtte.
Menno Potjer vertelde over het wel en wee van de Walburgis in jaren van voor- en tegenspoed.
3
De eerste Arnhemse mode-biënnale van 2005: instant succes in de melkfabriek
De eerste Arnhemse mode-biënnale van 2005: instant succes in de melkfabriek; De Arnhem Mode Biënnale is uitgegroeid tot een van de belangrijkste mode-evenementen in Nederland. De eerste editie vond plaats in 2005, met als centraal punt de oude Coberco melkfabriek aan de rand van het stadscentrum. Met meer dan 10.000 bezoekers was de eerste biënnale een instant succes, en een opmaat voor de mode-biënnales die zouden volgen. In de schaduw van de actuele biënnale haalt de Historische Herberg herinneringen op aan de eerste. Wie kwam op het idee? Wie werkte het plan uit? Wat zorgde er voor dat het zo’n succes werd? Kunsthistorica
Carla van Wely, die betrokken is geweest bij alle edities, gaf antwoord.
Zeepkist Meldingen
1
Dorien van Gils meldt een speciale ‘historische’ rondleiding op de ambachtelijke werkplaats de Helling op dinsdagochtend 25 juni. Dit meldpunt is het eerste dat vanaf de zeepkist, gemaakt door de Helling, wordt gegeven.
2
Hans Timmerman over de aanstaande verhuizing (en daardoor korte sluiting) van de Gelderland Bibliotheek naar het nieuwe gebouw Rozet.
3 ‘Huiscineast’
Ruben Herfst laat zien hoe men zijn you-tube filmpjes van alle HH kan bekijken.
4
Klaas Schreuder informeert ons over de voortgang van het initiatief van Prodesse Conamur betreffende de herdenking van de Slag om Arnhem in 1813: een boek, een symposium, een monument, een veldslag.
5
Jeroen Voskuilen nodigt iedereen uit om op 23 juni de St Jansdag mee te vieren en tussen 14.30 en 17.00 uur afscheid te nemen van Burgemeester Pauline Krikke.
6
Hans Middel vraagt, in verband met het boek ‘Bomen over Arnhem’ dat eind 2013 verschijnt, of mensen herdenkingsbomen weten te staan. In Arnhem staan 2 Beatrixbomen, maar geen Julianaboom.
7 In het kader van 50 jaar Het Dorp vertelt
Loes Prakke over Anne, een jonge gehandicapte vrouw die met steun van het Fonds van Bart de Graaf in 2010 Unlimited Magazine ontwikkelde voor en door jonge volwassenen die chronisch ziek en/of gehandicapt zijn. Anne werd met haar tijdschrift ‘Bikkel van het jaar’. Het tijdschrift is inmiddels uitgegroeid tot een blad met 40 actieve gehandicapte redacteuren. Het brengt de werelden van ziek en gezond dichter bij elkaar.
8
Marianne Poorthuis over haar wandeling, samen met Joram van Breda door het buitengebied van Laag-Soeren (beschermd dorpsgezicht). Het maakt onderdeel uit van de ‘Wandelingen langs beken en sprengen’, waarvoor Marianne brochures heeft ontwikkeld. Wandeling op 22 juni, vertrek om 11.00 uur bij Restaurant de Harmonie, Laag Soeren, duur 3 uur. De brochures zijn te koop. Er verschijnen binnenkort apps met historische informatie.
9
Wim Schennink over de maand van de geschiedenis (MvdG), thema ‘Vorst & Volk’ . Op 20 juni 14.30 uur is er in het Nederlands Openluchtmuseum een middag om inspiratie op te doen voor deelname aan de MvdG.
10
Gerard Herbers weet te melden dat het laatste ponton van de historische schipbrug is gerestaureerd en is opgesteld aan de voet van de Nelson Mandelabrug op De Praets.
11
Susan Haag over Gilde Arnhem en drie donderdagavond-rondleidingen door de Geitenkamp op 27.6, 25.7, 29.8, een rondleiding op zondag door het Centrum op 14.7 om 14.00 uur, en bijzondere rondleidingen op Open Monumentendag 15.9
12
Onno Boonstra over een brief, gedateerd 3 december 1813, van de dan 23-jarige Johannes Backer die aan zijn ouders in Dordrecht schrijft hoe de bestorming van Arnhem in 1813 is verlopen.