1
Arnhem Hoofdstad
Arnhem, ca. 1400-1815. Van provinciestadje tot provinciehoofdstad.
Menno Potjer begon met een uiteenzetting over het begrip hoofdstad en hoe betrekkelijk dat is. Maarten Gubbels vulde het verhaal aan gericht op hoe Arnhem hoofdstad van Gelderland werd. Graven en Hertogen reisden van locatie naar locatie, van kasteel naar burcht. Er kwam behoefte aan een vaste plek. Hertog Arnold van Gelre (grootvader van Karel van Gelre) koos voor Arnhem al in de 15e eeuw. Het had alle voorzieningen, noodzakelijk voor zo’n hoofdstad. Bovendien was het bezit van de Hertog, en dat was concurrent Nijmegen niet. Zo ging Arnhem (de Genoeglijkste) de eerste plaats bezetten in het hertogdom Gelre.
2
Burgeroorlog in Gelderland 1830
De Belgische Opstand van 1830. Zuid Nederland eiste invloed! Fransen en katholieken waren ontevreden. Er waren opstootjes alom. Het zorgde voor grote onrust in de noordelijke Nederlanden. Alle troepen werden gemobiliseerd en naar de zuidelijke provincies gedirigeerd. Maar de Belgische revolutie was niet meer te stuiten; de Belgische separatisten waren al tot in Gelderland doorgedrongen. Toen daarbovenop ook nog het gerucht de ronde deed dat de schutters uit de Liemers, het Rijk van Nijmegen en het Land van Maas en Waal weigerden de wapens op te nemen, was voor gouverneur van Heeckeren van Kell van Gelderland, de maat vol. Hij liet een leger van 1000 man op 18 januari 1831, bewapend met kanonnen en geweren, de afvallige gebieden binnentrekken om de Gelderse dienstweigeraars een kopje kleiner te maken.
Onno Boonstra deed een doekje open over deze Burgeroorlog in Gelderland!
3
De Grote Gelderland-Arnhem Quiz.
De Grote Gelderland-Arnhem QUIZ. Griffier der Provincie en ‘cultureel-historisch entertainer’
Bob Roelofs, presenteerde zijn wervelende quiz en maakte daarbij een knipoog naar de aanstaande verkiezingen voor de Provinciale Staten. Er waren drie winnaars van drie verschillende blokken met vragen.
Zeepkist Meldingen
1
Pieter Goossen van de Gelderland Bibliotheek: De tentoonstelling ‘Rozet inspireert, kunstenaars aan bod’, inspireert bezoekers en cursisten met werk van bekende Gelderse kunstenaars. De tentoonstelling is van 17 januari tot en met 29 maart 2015 te zien in Rozet. In het Erfgoedcentrum van Rozet worden veertien films getoond, samen met kunstwerken uit de collectie van Productiehuis Plaatsmaken en Museum Arnhem.
In een speciale ruimte in het Erfgoedcentrum van Rozet, de ‘schatkamer’, zijn een aantal prachtige boekbanden te zien. Zaterdag 28 februari van 10.30 tot 12.00 zal Ferry Reurink, specialist Oud Bezit, hier uitgebreid over vertellen. Speciaal voor deze rondleiding worden daarnaast ook nog een aantal topstukken uit de collectie gepresenteerd en toegelicht, waaronder de beroemde Atlas van Blaeu en fraaie middeleeuwse handschriften.
Woensdagavond 18 februari om 18.00 uur presenteert Tony Sheldon (Britse schrijver/historicus) in het auditorium van Rozet zijn boek ‘De verschrikking van de nacht’. Ooggetuigen van de Slag om Arnhem aan de hand van zestig interviews met mensen die de gebeurtenissen hebben meegemaakt. Ongewone verhalen over gewone mensen. Na afloop, om 19.00 uur, is er een signeersessie en gelegenheid om het boek te kopen.
2 SWOA heeft in het kader van haar project Levensboek inmiddels 50 vrijwilligers getraind in het schrijven en maken van levensboeken.
Josefien van der Kamp is één van hen en nodigt u uit om o.a. met haar uw eigen levensboek te maken. Het 50ste levensboek is inmiddels overhandigd aan een verteller! U kunt zich ook aanmelden als vrijwilliger.
3
Sjaak Boom uit naam van Martien van Hemmen (Exoduscomité): op 13 februari werd tijdens het seminar “je zult maar burger zijn in oorlogstijd” in Wageningen het symbool Goudsbloem gepresenteerd. De Goudsbloem (Marigold) vertegenwoordigt de symboliek van het (dodelijk) leed van burgers in oorlogstijd. De symboliek staat ook voor perspectief en ontkieming van rechtstaat. Het gaat hier om de introductie van de Goudsbloem als een aan de burgers verbonden symbool. De uitvoering van de Marigold rond herdenkingen zal vergelijkbaar zijn met het gebruik van de ‘Poppy’. In dit project werken samen o.a. Stichting Herdenkingen Capitulaties Wageningen 45 mei, de Universiteit Wageningen en het Exoduscomité.
4
Gerard Nijhuis (Vrienden van Sonsbeek): Joop Morsink ooit verantwoordelijk voor het waterbeheer in de Gemeente Arnhem, schreef een uitgebreid werk (150 pagina’s) over de molens langs de Sint Jansbeek. Het is een technisch verhaal en we zoeken een literair geschoold persoon en een uitgever om het uit te brengen.
5 ‘Tussen droom en daad’ vertelt
Onno Boonstra is het thema van de Maand van de Geschiedenis en van de Dag van de Arnhemse geschiedenis (DAG) in 2015. Maak het mee op 3 oktober 2015 in Rozet, showroom Arnhem en Veerhuis de Praets.
6
Michiel van Dijk over ‘Vitale Verbindingen’ een wekelijkse inloopdag op vrijdag van 13.00 - 15.30 uur in buurthuis de Nieuwe Hommel, Wiltstraat 6, in St. Marten