1
66 Arnhemmers 1815
Onno Boonstra hield een boeiende presentatie over de belevenissen van het vijfde bataljon bij Quatre Bras - en in het bijzonder de 66 Arnhemse soldaten die aan de Slag bij Waterloo op 16 juni 1815 deelnamen. Onno begon zijn presentatie met een skype-verbinding met het re-enactors bataljon dat op dit moment te velde ligt in de buurt van Quatre Bras op het slagveld van Waterloo. Een re-enactor van de groep "5e bataljon landmilitie" was in de Herberg aanwezig in zijn prachtige uniform. Dat de geallieerde legers van Wellington en Blücher de overwinning konden behalen, is voor een groot deel te danken aan dat kleine, nauwelijks geoefend Gelders bataljon, het vijfde bataljon Landmilitie. Dat bataljon wist twee dagen eerder bij Quatre Bras een snelle opmars van het Franse leger te verhinderen. Niet alle 66 soldaten uit Arnhem overleven de slag. Onno volgde een aantal van hen op het strijdtoneel. Een werd in het hoofd geschoten en afgevoerd naar het hospitaal, een in zijn been en een ander stierf op het slagveld.
2
Joke v Rijswijk
Sjaak interviewde de blinde atlete
Joke van Rijswijk die 35 jaar geleden in 1980 als 25-jarige tijdens de eerste Paralympics in Papendal goud won op het onderdeel hoogspringen. Politiek gekrakeel ging aan de Spelen vooraf. Een Russische weigering om de Spelen te organiseren en een mogelijke boycot van het Zuid-Afrikaanse team hielden de internationale en stedelijke gemoederen bezig. Ondanks dit gekrakeel haalde Joke 1.23 m, een wereldrecord, en vier jaar later 1.31 m, goed voor brons. Dat kon alleen in nauwe samenwerking met haar coach John de Bont, met wie ze later trouwde. Onder zijn begeleiding leerde ze stap voor stap om te vallen, vóórdat ze leerde hoe en wanneer hoog te springen. Maar zij deed ook andere onderdelen zoals verspringen (goud in 1984 en 1988) hardlopen (100 m brons in 1984), kogelstoten en discuswerpen. Zij toonde ons haar gouden medaille van 1980 waarop in braille haar topprestatie te lezen is. In 2004 werd de‘Joke-van-Rijswijk-prijs’ ingesteld. In 2005 reikte zij voor het eerst deze prijs uit.
3
ijssalon Trio
Jan de Vries vertelde het verhaal van een opmerkelijke, gecombineerde terugkeer van Italiaanse ijsmakers naar Arnhem: het Openluchtmuseum heeft het originele jaren-vijftig-interieur (inclusief ijskar) overgenomen van de oudste ijssalon van Nederland, die van Venezia uit Utrecht. Die ijswinkel, in 1931 gesticht door Guido de Lorenzo, verwierf al snel landelijke en internationale faam. Zoon Carlo nam de zaak over, maar moest deze in 2011 van de hand doen. Het bloed kroop waar het niet gaan kon en na twee jaar begon Carlo opnieuw met ijs maken, nu als nieuwe eigenaar van de vermaarde ijssalon Trio aan de Steenstraat in Arnhem. De cirkel was daarmee rond, want die ijssalon werd in 1933 geopend door twee oud-werknemers van Guido de Lorenzo. En de naam Trio? Die was geïnspireerd door de geboorte van een drieling van het echtpaar Bridda-Zilli in 1938. Een van de drieling runt nu een Trio-zaak in de Jansstraat. Het werd een hartverwarmend verhaal, na en ijskoude traktatie in de pauze.
Zeepkist Meldingen
1
Tine Bouwhuis, vrouw van striptekenaar Hennie Vaessen: Na hun drie-delige serie over de Slag om Arnhem is er een nieuw stripboek uit over de ‘Slag op de Grebbenberg’. Tine vertelde over het boek dat te koop is in de boekwinkel.
2
Susan Haag over het nieuwe wandelseizoen van Gilde Arnhem. Kijk vooral op de website www.wandeleninarnhem.nl. Door de nieuwe layout van De Gelderlander is helaas de uitgebreide agenda daarin verdwenen.
3
Ferry Reurink: over diverse activiteiten van het Erfgoedcentrum
4
Jeroen Voskuilen vroeg aandacht voor het erfgoedfestival ‘gemaakt in Gelderland’ van 12 juni t/m 20 september waaronder diverse activiteiten in Arnhem.
5
Wim Schennink deed een oproep voor een ‘webmaster’ voor de Historische Herberg, iemand die ook bekend is met facebook en twitter.
6
Gerard Herbers toonde de correcte foto van Hotel de Pauw (Casa).
7
Wim Schennink: De Biologische Tuinders Vereniging in Elderveld maakt op verzoek van AWN een reconstructie van een Romeinse Tuin. Samen met het castellum dat gereconstrueerd wordt in Meinerswijk zijn de Romeinen in 2016 weer als van ouds terug in Arnhem.