1
Nederlands voetbalelftal op Arnhemse treinstation 1934
Ferry Reurink vertelde – vlak voor de opening van weer een nieuw stationsgebouw in Arnhem - over een gebeurtenis waarbij het vooroorlogse station een rol speelde. Het Nederlands voetbalelftal verzamelde zich op pinkstermaandag 1934 ter voorbereiding op hun reis naar het Wereldkampioen- schap voetbal in Italië op het station en verbleef één nacht in het naastgelegen Hotel Bristol. Een dag later begonnen de spelers en begeleiders via de Rheingold Express aan het eerste deel van hun reis naar het zuiden. Zowel de aankomst van de spelers als het vertrek trok in Arnhem veel belangstelling van met name jeugdige voetbalsupporters. Het Polygoon maakte opnamen, waarvan Ferry een kort stukje liet zien. Ook toonde hij fraai beeldmateriaal van de gebeurtenissen, het station en natuurlijk Hotel Bristol. Hotelier van Bristol was de succesvolle biljarter Jan Dommering senior, tevens vader van de bekende Vitesse-speler Jan Dommering junior, clubtopscorer aller tijden van Vitesse.
2
SagenJager voor Arnhem en omstreken
Naar aanleiding van het Sprookjesfestival heeft het Meertens Instituut een SagenJager voor Arnhem en omstreken gemaakt. Deze SagenJager is een fietsroute van ongeveer 30 kilometer waarbij de focus ligt op volksverhalen die bij deze plekken horen.
Marissa Griffioen en Kathelijne Steinhauzer, stagiaires van het Meertyens Instituut, presenteerden de route en lazen enkele spannende en komische verhalen voor. Naast moderne broodje-aapverhalen zijn er ook verhalen over het ontstaan van Gelre en over sprookjesachtige figuren.
3
Alfons Haket Arnhemse rock-Legende
Alfons Haket werd geïnterviewd door Peter Bierhaus over zijn boek en zijn belevenissen als Arnhemse rocker. Het boek
Alfons Haket, Dé jongensdroom: 60 jaar rock ’n roll’ is een journalistieke biografie, geschreven door Peter Bierhaus en Ferry Reurink.
Alfons Haket (Alfie Muscles) speelde onder meer in The Moans (met Herman Brood), Long Tall Ernie and The Shakers en Hank the Knife and The Jets. Haket vertelt openhartig over zijn leven tijdens 60 jaar rock ’n roll. Hij maakte met alle ups en downs de droom waar die veel jongens in de jaren ’60 en ’70 hadden: professioneel muzikant worden! Na afloop signeerde
Alfons Haket (71), de ‘Peetvader van de Arnhemse rock ’n roll’, het boek, maar niet voordat hij de aanwezigen had verblijd met een aantal Elvishits waarvan iedereen sidderde van nostalgie. U kunt het boek kopen in de boekhandel of bestellen bij de webwinkel van de uitgever: Het boek, met hardcover, heeft 128 pagina’s met ook veel uniek, oud beeld en is ook te koop in de boekwinkel van de Molenschuur. €14,95.
Zeepkist Meldingen
1
Margriet van Leeuwen over het programma van het Erfgoed Centrum
-donderdag 26.11 van 1900-2100 uur Maken in Arnhem door Wim Lavooij, auditorium Rozet
-zaterdag 28.11 1030-1200 uur Kijkje in de schatkamer, Erfgoedcentrum Rozet
-zondag 29.11 1400-1600 jaarlijkse Nijhoff lezing van Prodesse Conamur ( Bieb Arnhem: een bittere vriendschap: J.R. Thorbecke en Arnhem door Remieg Aerts, hoogleraar politieke geschiedenis Radboud Universiteit Nijmegen, Auditorium Rozet
gratis zondagmiddag activiteiten Erfgoedcentrum (Rozet -1) iedere 1e zondag van de maand 1400-1430 uur. Aanmelden niet nodig.
zondag 6 december en zondag 3 januari 1400-1430 uur rondleiding in Arnhem gemaakt
2
Sophie Elpers meldt twee lezingen van Prodesse Conamur in het najaar:
-vrijdag 27.11 Vierde station in 170 jaar door Ton Burgers
-zondag 29.11 Nijhoff lezing van Prodesse Conamur en Bieb Arnhem
3
Onno Boonstra: De Historische Herberg Arnhem en het Geschiedeniscafé Nijmegen organiseren op 27 november ‘voor één keer, één Historische Herberg/Café van 5-7 uur in Nijmegen, het Café in Museum Valkhof. Sjaak Boom is de presentator. ‘Wij leveren de soep, Nijmegen de worstenbroodjes…’ De gebeurtenis sluit aan bij het internationale congres ‘The Europe of Women’ van de faculteit Letteren van de Radbout Universiteit. Toegang is gratis. Komt allen!!
4
Wim Schennink ’t had niet veel gescheeld of Arnhem was mosterd stad, ipv Doesburg…’ Op de Sonsbeekmarkt op zondag vond ik twee mosterdpotjes met de tekst TH Brands mosterd fabriek Arnhem. In een krant van 19.1.1931: vannacht is de azijn en mosterdfabriek in Arnhem aan de Hofstraat afgebrand. Vragen: Is dat dezelfde fabriek als die van de potjes? Waar was de Hofstraat?
5
Conny Hoefsloot, lid van een beroemde familie en bevlogen Arnhemse, weet raad in antwoord op Wims vragen: ‘Als kind gingen wij spelen in de tuin van de gevangenisbewaarder van het Huis van Bewaring (ongeveer op de plek van het huidige Paleis van Justitie). Om daar vanaf de Eusebiusbuitensingel te komen, liepen wij door het Azijnstraatje. Dat zou dus wel kunnen duiden op een mosterdfabriek aldaar.’ Andere ideeën zijn welkom.
6
Gerard Herbers vraagt onze aandacht voor een serie “Geschiedenis in Verhalen” over Gelders Arcadië. Het deeltje over Landgoederen en Buitenplaatsen in de gemeente Arnhem werd onlangs gepresenteerd Ze zijn te koop in de boekwinkel van de Molenschuur.