1
De Arnhemsche Schaakvereniging al 125 jaar aan zet
De Arnhemsche Schaakvereniging al 125 jaar aan zet; In 1891 werd de Arnhemsche Schaakvereeniging opgericht door Victor, markies de Ciccolini, zoon van de eigenaresse van het sjieke hotel Bellevue. Met een koetsje, getrokken door twee schimmels, liet hij zich afzetten bij hotel De Pauw, waar in de eerste jaren van de vereniging de leden bijeen kwamen om zich in het schaakspel te verdiepen. Waren het eerst uitsluitend keurige heren die zich aan het spel overgaven, in de loop van de jaren werd schaken een sport die door iedereen werd beoefend. Uit de voordracht van
Hendrik van Buren, oud-voorzitter van ASV bleek wel dat het die eerste jaren meer om de gezelligheid ging dan om het schaken. Er werd streng geballoteerd. ‘Vrouwen schaken niet’ en ‘is schaken wel leuk?’ waren veel gehoorde kreten. Er werd geschaakt in hotels en cafés als de Pauw en Musis. Hoogtepunten waren de wedstrijd Karpov-Timman, Bobby Fischer-Spasski in 1972 en niet te vergeten de glorietijd van Max Euwe. Fischer veroorzaakte een grote schaakhausse, ook in Arnhem: al het schaakmateriaal was uitverkocht. De oorlog was een sombere periode. De ASV speelt nu in de 2e klasse van de KNSB. Zij staan op de 4e plaats in de top-5 van Nederland. De schaakvereniging in Arnhem Zuid ‘de Toren’ staat op de 2e. Hendrik besloot met: ‘Tegenwoordig zijn er weinig hoogtepunten en weinig dieptepunten en dat is goed.’
2
Vluchtelingen in Arnhem
Vluchtelingen in Arnhem; Ook in Arnhem werden de laatste tijd veel vluchtelingen uit Syrië gehuisvest. En daarmee is een nieuw hoofdstuk begonnen over de geschiedenis van de vluchtelingenopvang in Arnhem.
Menno Potjer ging terug naar 1914 en vertelde over Belgische vluchtelingen in Arnhem in 1914-1919. Er waren 750 Belgen beloofd, er kwamen er 900. Zij werden opgevangen op de Korenmarkt, kregen onderdak, voedsel en kleding en werden op allerlei plekken ondergebracht: Hotel Klarenbeek, Waalse Kerk, School 19, Roosendaalseweg. Een oproep in de Arnhemse Courant moest hen voorzien van meubilair. In de regio was verder een kamp in Ede voor de rijke Belgen (sommigen huurden een huis), dito in Nunspeet voor de armen. In Musis werd aan lange rijen tafels de maaltijd gebruikt. Arnhem was niet geliefd als toevluchtsoord. Liever ging men naar Amsterdam. Menno toonde ons bovendien beelden uit fotoalbums van het Gelders Archief over de opvang van kinderen in 1919 uit diverse landen.
3
Arnhemse wielersuccessen in het verleden
Arnhemse wielersuccessen in het verleden; Een andere sport die eerst uitsluitend door de elite werd bedreven, maar al snel een sport voor iedereen werd, is het wielrennen. Met de Giro d’Italia voor de deur, die Arnhem tweemaal zal aandoen, was er in de Historische Herberg aandacht voor Arnhemse coureurs die in het verleden hun palmares hebben behaald in rondes als de Tour de France en de Vuelta. Belangrijkste gast was
Cees van Espen, die in 1965 een etappe van de Tour de France won. Sjaak Boom ondervroeg hem over zijn carrière en toonde fraai beeldmateriaal van diverse rondes. Voor de wedstrijden die hij reed kreeg hij 3000 gulden per jaar. Daarnaast had hij ook een baan. Zacht klonken de tonen van een lied ‘en nu vooruit’ van de Televizierploeg waar Cees in reed. Hij reed de bewuste tour niet uit. Hij viel in de 9e etappe en ging naar huis. Cees is 67 en fietst nog steeds graag. De suggestie van Sjaak dat dat op een e-bike zou zijn, werd resoluut van de hand gewezen.
Zeepkist Meldingen
1
Karin Coopmann, namens het Erfgoedcentrum, Volksuniversiteit en Bieb
-Donderdag 21 april 19.30-21.30 uur Wandeling door Arnhem in beelden: Van Sabelspoort naar Rijnpoort, lezing verzorgd door Gilde Arnhem en Erfgoedcentrum Rozet
Dinsdag 10 mei 20.00 De korte oorlog door drs. R.P.F. Bijkerk en Volksuniversiteit Arnhem
Zaterdag 4 juni demonstratie boekbinden door Sabine Fleischer: boekrestaurator uit Zutphen, doorlopend tussen 13.30-16.30 uur, gratis toegankelijk
2
Wim Schennink: De tuinders van de Romeinse tuin in Arnhem Zuid kregen voor hun ontwerp en de uitvoering ervan de hoofdprijs van de Koninklijke Nederlandse Heidemij: een bedrag van 2500 euro. 7 mei tijdens de Romeinse week is er een IJsheiligenmarkt op de Stenen Kamer/Pannenkoeken Restaurant, bij de Romeinse tuin, Hannesstraatje.
3
Andries Oldenhof vertelt over de manifestatie: Volgende Halte: Openluchtmuseum, in het weekend van 18/19 juni. Een evenement waar de nodige oude trams uit verschillende Nederlandse trammusea rondrijden op de tramlijn in het museum. Daarbij zullen ook de Arnhemse tram 76 rondrijden en de naoorlogse dieselbus 51, die o.a. begin jaren 50, werd gebruikt voor de busdienst naar de toen nieuwe woonwijk Presikhaaf 1, als lijn 5A. In de jaren 60 werd deze bus door de gemeente ingezet als bibliotheekbus, die op verschillende plaatsen in de stad een wekelijkse standplaats had.
4 Watermolens aan de Jansbeek, een wandeling van het Gilde waar we warm voor werden gemaakt door
Rietje Havekes.
5
Kim van de Werff van Focus filmtheater over het komend film programma en speciaal de film op 9 (19.00 uur) en 22 mei (16.20 uur) ‘Herwinnen door werken’ over Nederland net na WW2, ook met beelden uit Arnhem.
6
Casper Louppen over een Romeins aquaduct, gedeeltelijk in het Museumpark Orientalis, Nijmegen, te bezichtigen via een brug.
7
Doreen Hartman: Van vluchtelingen toen naar vluchtelingen nu. Hoe gastvrij is Arnhem in 2016? Dinerbijdeburen organiseert avonden waarop bewoners van Arnhem vluchtelingen uit De Koepel uitnodigen voor een maaltijd bij hen thuis. Ontmoeting staat hierbij centraal.
8
Wim Schennink toont een foto van een archeologische vondst in de Nieuwstraat door de afdeling archeologie van de Gemeente Arnhem: het einde van de overkluiste Jansbeek.