1
geboeid en gebrandmerkt
Conservator
Kristin Duysters van het Historisch Museum Arnhem zal de bezoekers van de Herberg inwijden in het lugubere werk van Arnhemse beulen en cipiers uit de 18e eeuw. Aan de hand van martelwerktuigen presenteert zij onder de titel geboeid en gebrandmerkt enkele wetenswaardigheden over de rechtspraak in Arnhem. De martelwerktuigen mogen worden aangeraakt.
2
heel stil huis
Na de bevrijding keerden de Arnhemmers terug in een leeggeplunderde en deels verwoeste stad. Maar voor de Arnhemse joodse kinderen die de Shoah hadden overleefd was het een terugkeer in een wel heel stil huis. Een van hen was
John Max Kellerman en hij blikt terug
3
fotos bevrijding Arnhem
WO II-deskundige
Frank van Lunteren toont tientallen, veelal onbekende fotos van de bevrijding van Arnhem. De stad was zo goed als verlaten na de verloren Slag in september 44. De Canadezen en Engelsen trokken een spookstad binnen. Er was geen feest, alleen maar stilte. De foto's die 65 jaar geleden door Britse oorlogsfotografen zijn gemaakt, worden geprojecteerd op een groot scherm. Met behulp van kaarten zal de bevrijding van Arnhem worden geschetst, en vooral de rol die de Britse Polar Bears Divisie heeft gespeeld.
Zeepkist Meldingen
1
Luuk Broer heeft een vraag: "Waar zijn de twee hanen gebleven die vroeger op het gebouw van Het Vrije Volk aan het Gele Rijders Plein stonden?"
2
Gerard Herbers:Twee jaar geleden werd de oude molenschuur waarin Bezoekerscentrum Sonsbeek is gehuisvest, grondig gerenoveerd. Om het hele renovatieproces te kunnen boekstaven zoekt het bezoekerscentrum historische informatie over de 18e -eeuwse schuur. Wie kan ons helpen aan (beeld)materiaal over - met name - de periode van WO II?
3
Bob Roelofs wil graag als voorzitter van de Stichting Geschiedschrijving Arnhem een oproep doen om te kijken of deze stichting eventueel aangevuld met deskundigheid vanuit Prodesse en Monuscript voortgezet moet worden.
4
Chantal Tutein Nolthenius; Nationaal Historisch Museum Het Nationaal Historisch Museum biedt een blik op de rijke geschiedenis van Nederland met tentoonstellingen en activiteiten onder het thema INNL. Het werkt actief samen met organisaties en mensen op het terrein van erfgoed, geschiedenis, onderwijs, wetenschap, media en kunst. Zo ontstaan voortdurend verrassende verbindingen tussen heden en verleden. Vorig jaar riep de campagne Nieuwe Groeten Uit... alle Nederlanders op om een bijzondere foto in te sturen voor nieuwe ansichtkaarten van Nederland. Het resultaat is een boeiend overzicht van het heden en het verleden in fotos, gemaakt door Nederlanders van vroeger en nu. De tentoonstelling is te bewonderen van 21 mei tot 20 juni in het Koetshuis in het centrum van Arnhem en in de openbare ruimte daaromheen. Op eerste pinksterdag, zondag 23 mei, organiseert het museum het Nationaal Concert INNL. In Park Sonsbeek in Arnhem staan Wouter Hamel en leden van het Koninklijk Concertgebouworkest om 16.00 uur op het podium.
5
Birgit Nieuwenhuis wil aandacht besteden aan een tentoonstelling in haar huis aan de Apeldoornsestraat 6, waarvan zij ook een "beperkt" aantal boeken te koop heeft. De bekende kunstenaar Marten Hendrik heeft het pand uit 1865 gebruikt voor een project om zijn kunst te samen te smelten met de omgeving.
6
Ruud Schaafsma, boek over Oosterbeekse en renkumse beken
7
Hans Timmerman Arnhem in beeld; Wie zich een beeld wil vormen van Arnhem vroeger, kan putten uit duizenden afbeeldingen uit de Gelderland Bibliotheek, samengebracht op www.gelderlandinbeeld.nl. U krijgt uitleg over de mogelijkheden van deze website. Zo kunt u bij afbeeldingen waarover u bijzonderheden weet, uw commentaar toevoegen. Daarnaast leert u hoe u voor verder onderzoek informatie over Arnhem vroeger kunt vinden en natuurlijk ziet u op deze ochtend ook een aantal bijzondere items in het echt!