1
Intiem met Arnhemse adel
Er worden zeldzame foto's getoond uit de 19e en begin 20ste eeuw van de Gelderse edelman Vivian Brantsen. U ziet beelden van triomfantelijke jachtpartijen, glimmende automobielen, maar vooral van het zalige nietsdoen op landgoederen rondom Arnhem. Op een stoffige zolder in Doesburg lagen tot drie jaar geleden, achttien albums vol met foto's van adellijke herkomst, gemaakt tussen 1890 en 1920. De fotograaf van het Gelders Archief,
Henri ter Hall, mocht de albums als eerste buitenstaander inzien. Hij was meteen onder de indruk van het unieke karakter en de fotografische waarde van de collectie. Hij zag de levensstijl van een adellijk geslacht aan zich voorbij trekken, zonder schroom, zonder voorbehoud en in volle glorie.
2
Sint Jansdag op de Witte Watermolen
Ans Roefs, de molenaar van de Witte Watermolen, neemt u mee naar de traditionele Sint Jansdag door de eeuwen heen Vanouds is de Sint Jansdag de 'staantijd': de tijd na het malen van de laatste oogst. De beek wordt 'geschouwd', de molengoot schoongemaakt, het maalwerk nagekeken, de houten kammen in de was gezet en de stenen worden indien nodig 'gebild', een precisiewerkje.
3
Prodesseprijs
in de Herberg werd de jaarlijkse
Prodesseprijs uitgereikt.Deze prijs, een initiatief van het Arnhems Historisch Genootschap Prodesse Conamur, is bestemd voor de scholier die het afgelopen schooljaar met zijn of haar werkstuk de beste bijdrage heeft geleverd aan de geschiedenis van Arnhem.
4
Schutterij van de Clingelbeeck
Leden van de
schutterij van de Clingelbeeck zullen zich presenteren in origineel kostuum mét de oude zilveren gildeketting. En dat is bij hoge uitzondering, want de ketting verlaat maar één keer per jaar het Arnhems Historisch Museum: op de jaarlijkse schuttersdag, dit jaar op zondag 29 augustus. De buurt Hoogstede-Klingelbeek zal op en rond die datum weer een feestelijk aanzien krijgen door versiering met vele groen-witte vlaggen van de schutterij en de banieren van de buurt. In de Herberg komt u, vooruitlopend op dit feest, alles te weten over de geschiedenis, het heden en de toekomst van de Schutterij aan de hand van foto's en oude documenten.
Zeepkist Meldingen
1
Jan van Lookeren Campagne; Mededeling over de publicatie: 'Voorbij maar niet verdwenen', uitgegeven door het Ministerie van VWS naar aanleiding van 65 jaar einde van de Tweede Wereldoorlog? Een aantal (ruim 50) exemplaren zijn ter plaatse aanwezig en gratis beschikbaar voor belangstellenden.
2
Clarien van Harten; Wil het publiek attent maken op het feit dat de 1944 overleden Zweedse kunstenares Hilma Af Klint op 19 juni (in het licht van het Domeinfestival) eindelijk een grote waarheid over haar leven zal onthullen. Dankzij de expositie van haar werk in het MMK is deze boodschap - gelukkig - tot mij gekomen. Een historisch interessante melding dus!
3
Eddo Neuteboom, voorzitter Gilde Arnhem; Gilde Stadswandelingen Arnhem bestaat dit jaar 20 jaar. Ter gelegenheid van dit lustrum heeft het Gilde eenmalig op de zondagmiddagen in mei gratis wandelingen door diverse delen van Arnhem en rondleidingen door de Historische Kelders gegeven. De belangstelling voor de rondleidingen op dit tijdstip zeer groot te zijn. Gilde gaat onderzoeken of het mogelijk is deze "zondagmiddagwandelingen" in de toekomst op reguliere basis voort te zetten. Voorts is er ter gelegenheid van het 20-jarige lustrum van Gilde Stadswandelingen Arnhem een wandeling door de wijk Klarendal ontwikkeld. Deze wandeling is op 3 juni jl. gepresenteerd aan leden van de Gemeenteraad en een van de wethouders. Vanaf nu is deze wandeling op aanvraag beschikbaar voor een ieder, tegen het gebruikelijke tarief. Daarnaast staat deze wandeling ook op het programma van de Open Monumenten Dag op zondag 12 september 2010. Tot slot: het zomerseizoen begint weer en ook voor ons Gilde betekent dit, dat de gidsen volgende week weer beginnen met de reguliere stadswandelingen: Stadswandeling vanaf dit Bezoekerscentrum (dinsdagmorgen om 10.30) Centrumwandeling vanaf de Sabelspoort (woensdagmiddag om 14.00) Boulevardkwartier vanaf Musis Sacrum (vrijdagmiddag om 14.00)
4
Athalia Brander; wil graag als oud leerling bekendheid geven aan haar project: boek ''Buitengewoon -- De Arnhemse Buitenschool 1930-2006'', waarbij zij tevens iedereen die belangstelling heeft, uitnodigt voor een boekpresentatie (tevens reünie) op za. 11 sept. 2010 van 12.00 -16.00 u. Bosweg 1 Arnhem. Het informele boek, vol herinneringen van oud-leerlingen en oud-medewerkers bevat tevens informatie over de (voor-)/ontstaansgeschiedenis van de school, de locatie en de bijzondere architectuur. Enkele thema's van mijn boek; herinneringen aan de leskuil, de warme maaltijd, verplicht rusten (lighallen), de zuster, e.d.
5
Hessel van dijk; Clément van Maasdijk herdenking en boekpresentatie vanwege het neerstorten van de aviateur op Schaarsbergen, 27 augustus 1910
6
Paul Kusters over het boek 'Pierre Courbois, Révocation'; Het boek is onlangs verschenen bij uitgeverij Van Gruting (Westervoort) en besteedt ruim aandacht aan het muzikale verleden van Pierre Courbois, drummer, bandleider en componist (en Arnhemmer!). Courbois, gelauwerd met de Bird Award en de VPRO/Boy Edgar prijs, is nationaal en internationaal een gevierd jazzmusicus die al meer dan vijftig jaar op het podium staat. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de free jazz. Het boek kent grofweg een driedeling: interviews met muzikanten, een uitgebreide bespreking van zijn drumstel en wijze van (be)spelen en een analyse van een van zijn composities: Révocation. Het boek wordt voorafgegaan door een uitgebreide biografische schets en sluit af met een discografie. Over jazz is in Nederland niet veel geschreven. Mede daardoor hebben wij zijdelings ook bij kunnen dragen aan het beschrijven van een belangrijk deel van de Nederlandse jazz.
7
Lizette Boomgaard; Zij woont in de enige Arnhemse wijk zonder naam ten westen van de Raapopseweg. De gemeente noemt dit deel van de stad Velperweg-noord, maar daar moet toch een mooiere naam voor bedacht kunnen worden vindt Lizette. Het buurtje was tot 1920 de achtertuin van huize de Raaphorst. (Dat is het jaartal waarin de zusters van De Goddelijke Voorzienigheid (de Maria stichting) het huis betrokken en het achterliggende terrein kennelijk aan de AWBA verkocht werd. Zij hadden hier zowel hun kantoor en werkplaats als hun eerste woningen. Een klein gedeelte van de Römerselaan was al langer bebouwd en er zat een tuindersbedrijf). Lizette wil historische erkenning voor haar wijk en een respectabele naam. Ze zoekt daarvoor steun.
8
Ad Habets; de lotgevallen van het ornament in de architectuur. De laatst verschenen aflevering van Kunstschrift gaat over de lotgevallen van het ornament in de architectuur. Arnhem kent een paar prachtige voorbeelden van versierde gebouwen uit de late negentiende eeuw: het postkantoor aan het Jansplein van C.J. Peters, en -- alledaagser maar daarin juist interessant -- het Graaf Ottoplein. In dit nummer van Kunstschrift verteld de Arnhemse stedenbouwkundige en kenner
Ad Habets. In gloedvolle bewoordingen over deze twee vormen van Hollandse sier in Arnhem. Het artikel is mede gebaseerd op studentenonderzoek onder leiding van de auteur aan de Arnhemse academie van Bouwkunst.
9
Anneke Louwe Cooijmans; Het Jachthuis op de Imbosch; Al geruime tijd zijn wij op zoek naar een originele afbeelding van het Jachthuis op de Imbosch van vóór 1938. In 1938 is de Imbosch verkocht aan de Vereniging Natuurmonumenten, die het Jachthuis liet verbouwen tot boswachterswoning, waarbij de voorgevel sterk veranderd is. Wij zijn van plan het oude Jachthuis te restaureren en zijn daarom op zoek naar een plaatje van de voorkant van het huis, waarop de grote inrijpoort van de koets- en paardenstal nog aanwezig is. Nu zitten er op deze plek twee ramen.
10
Beleef het Verleden 2010 met Weekend van de Archeologie; Op 18, 19 en 20 juni 2010 zal de volgende editie van het weekend plaatsvinden op het KOPS PLATEAU in Nijmegen. Het bijzondere hiervan is dat het samen met het ROMEINENFESTIVAL onderdeel is van het Evenement
Beleef het Verleden 2010.