1
Scholieren beleven Arnhems erfgoed
Doreen Hartman van het Kunstbedrijf Arnhem (http://www.kunstbedrijfarnhem.nl ) vertelt en toont met een kindermodeshow hoe de jeugd betrokken kan worden bij het verre (middeleeuwen) en nabije (de stad) verleden
2
Tastbaar Verleden: 'Het verhaal van Indië'
Presentatie van voorwerpen uit de nieuwe overzichts tentoonstelling door
Niek Ravensbergen van het Museum Bronbeek
3
De bruggen van Arnhem in de Tweede Wereldoorlog
Frank van Lunteren, die na zijn enthousiast ontvangen voordracht in een eerdere herberg opnieuw het publiek mee zal nemen op een informatieve reis door de Tweede Wereldoorlog
Zeepkist Meldingen
1
Klaas Schreuder: lezingenprogramma Prodesse Conamur najaar 2010 24.9 Bert Koene over de zeventiende eeuwse Arnhemse schilder Johan Thopas. 29.10 Rudolf Bosch over de middeleeuwse stadsgeschiedenis van Arnhem. 26.11 Baron Van Verschuer over de 100 jaar dat zijn familie een belangrijke rol speelde in het Arnhemse stadsleven. Bezoekerscentrum Sonsbeek om 20.00 uur. Prodesse Conamur organiseert in het najaar drie lezingen op drie vrijdagavonden vanaf 8 uur in de Watermolen (http://www.prodesse.nl/veld03.html). Op 24 september spreekt Bert Koene over de Arnhemse schilder Johan Thopas uit de zeventiende eeuw.Het gaat over zijn afkomst,zijn werk en zijn levensloop. Op 29 oktober spreekt Rudolf Bosch uit Groningen over de middeleeuwse stadsgeschiedenis van Arnhem aan de hand van de stadsrekeningen uit die tijd. En ten slotte spreekt op 26 november Baron Van Verschuer over de 100 jaar dat zijn familie een belangrijke rol speelde in het Arnhemse stadsleven. Voor leden gratis, voor introducés € 3-
2
Athalia Brander: Arnhemse Buitenschool wil graag als oud leerling bekendheid geven aan haar project: boek ''Buitengewoon -- De Arnhemse Buitenschool 1930-2006'', waarbij zij tevens iedereen die belangstelling heeft, uitnodigt voor een boekpresentatie (tevens reünie) op za. 11 sept. 2010 van 12.00 -16.00 u. Bosweg 1 Arnhem. Het informele boek, vol herinneringen van oud-leerlingen en oud-medewerkers bevat tevens informatie over de (voor-)/ontstaansgeschiedenis van de school, de locatie en de bijzondere architectuur. Enkele thema's van mijn boek; herinneringen aan de leskuil, de warme maaltijd, verplicht rusten (lighallen), de zuster, e.d.
3
Rob Matser, Gelderland Bibliotheek: Presentatie prachtige boekbanden uit 1800-1940. Mooie exemplaren van de Bibliotheek uit de negentiende en begin twintigste eeuw. In vitrines van Bibliotheek Centrum is in september een selectie te zien.(http://www.biblioarnhem.nl/index.php?... ) Aanvankelijk werd er als uitgeversband een eenvoudig linnen gebruikt. Later wordt daar een structuur in geperst en hoe verder in de negentiende eeuw we komen,hoe mooier de banden worden. Uiteindelijk gaan de motieven ook naar de inhoud verwijzen en komen prachtige bloemmotieven en langgerekte vrouwfiguren op de banden voor. Werner Mammen van de Gelderland Bibliotheek laat in vitrines van Bibliotheek Centrum in de maand september een selectie zien. De vitrines zijn verspreid over het gebouw op de 1e, 2e en 3e verdieping.
4
Frank van Lunteren, Prodesseprijs: Deze prijs, een initiatief van het Arnhems Historisch Genootschap Prodesse Conamur, is bestemd voor de scholier die het afgelopen schooljaar met zijn of haar werkstuk de beste bijdrage heeft geleverd aan de geschiedenis van Arnhem. Prodesseprijs ( http://www.prodesse.nl/veld06.html )
5
Bob Roelofs De Conferentie Bridge to the Future, die 17 september in Arnhem wordt gehouden, heeft dit jaar als thema 'Verwerking'. Verwerking van oorlogservaringen is noodzakelijk om de ruimte te scheppen voor stappen die herhaling in de toekomst moeten voorkomen. Het raakt zowel slachtoffers van oorlogen, als militairen die aan oorlogshandelingen deelnemen en politici die hen naar het front sturen. En hiermee ieders persoonlijke verantwoordelijkheid. Het thema is een vervolg op de conferentie van vorig jaar, waar door de presidenten van het Internationaal Strafhof en van De Hoge Raad werd gesproken over 'Einde aan Straffeloosheid' en waarbij de vraag opkwam "hoe dan verder na de rechtspraak?" Verwerking is hier essentieel. (http://bttf.nl )
6
Ad de la Mar: Moscowa nodigt ons uit voor een ongewone wandeling langs buitengewoon erfgoed, langs bijzondere graven op het oude deel van Moscowa (https://www.moscowa.nl/wandelen-op-moscowa-ivn ). We zien o.a een sarcofaag, een cippus en natuurlijk het mausoleum. We ontdekken dat neo-classiscisme en neo-gotiek niet alleen bij woning- en kerkenbouw horen, maar ook bij funeraire kunst. We horen over grafsymboliek en over Arnhemmers die onze stad groot hebben gemaakt en langzamerhand vergeten worden. Zondag 19 september 14 uur, start: rechts van de aula. Deelnemersprijs € 3 p.p. U zult ontdekken dat Moscowa echt geen dooie boel is.
7
Marijke Moolenaar (penningmeester wijkvereniging Transvaal) Onderwerp: het 30-jarig jubileum van onze wijkvereniging (http://www.transvaalwijk.nl/ ). Wij gaan t.b.v. dit jubileum een historische kaart in de wijk plaatsen over de geschiedenis van de Transvaal ten tijde van de Unie van Zuid-Afrika.
8
Marjanne Knüppe : Open Monumentendag op zondag12 september (http://www.openmonumentendagarnhem.nl )
9
Jan Wage: verloren gaande historische- en archeologische waarden in Hoogstede. Het gebied tussen Hoogstedelaan en Klingelbeekseweg is bestemd voor nieuwbouw. Bijzonderheid in dit gebied is een stuwwal met in de bodem aanwezige oorlogstuig. Stuwwal en oude fundaties gaan verloren door het bouwrijp maken. Daarna kan pas archeologisch onderzoek plaatsvinden, wat de kans op vondsten en behoud tot praktisch nul zal reduceren.
10
Ria Klein: De sleepboot Maarten van Rossum vertelde over haar schoonvader Arie Klein die op deze sleepboot van de gemeente voer (o.a. het in- en uitvaren van het middenstuk van de schipbrug). Wie weet hier meer van?
11
Onno Boonstra: vrijwilligers voor de Dag van de Arnhemse Geschiedenis