1
Adopteer een tijdvak
Het ptoject "Adopteer een tijdvak" brengt de Arnhemse geschiedenis naar de Arnhemse basisscholen. Geschiedenis leer je niet alleen door in boeken te lezen, je moet het kunnen zien en beleven. In je eigen stad! Zo brengt het tijdvak Grieken en Romeinen de leerlingen naar Meinerswijk en de vele Romeinse vondsten die daar gedaan zijn.
Sarah van Veldhuizen van Rozet vertelde er meer over.
2
Sphinx of Arnhem
Het kunstwerk aan de oostzijde van de oprit van de John Frostbrug is een ode aan de wederopbouwperiode in Arnhem. Basis van het kunstwerk is het met Marshallhulp verkregen noodgemaal.
Geert Visser vertelde over de geschiedenis van dit bijzondere object en de omgeving waar het na de oorlog heeft gestaan.
3
Arnhem in de dagen voor de Slag, 1-17 september 1944
Over de Slag om Arnhem is veel bekend, maar over de dagen die daaraan voorafgingen weten we relatief weinig. Uitvoerig onderzoek in dagboeken, documenten en brieven uit die tijd geven een nieuwe kijk op de situatie in de Gelderse hoofdstad. De SD arresteerde verzetsleider Gerhard Wunderink, vermoordde tevens andere Arnhemmers. Razzia’s voor de IJssellinie en het sluiten van bedrijven als de AKU deed menige mannelijke inwoner onderduiken. Ook de Duitse troepenopbouw in de stad nam plotseling toe.
Frank van Lunteren schetste deze ontwikkeling op chronologische wijze aan de hand van onbekende bronnen.
Zeepkist Meldingen
1 We herdachten
Menno Potjer, die deze zomer is komen te overlijden, voor zijn inbreng in vele herbergen:
Walburgis
Arnhem Hoofdstad
Vluchtelingen in Arnhem2
Karin Coopmann gaf ons een inzicht in het programma van Rozet/Erfgoed
3
Ad de la Mar vertelde over zijn youtube kanaal:
Wandelen over begraafplaatsen4
Wim Schennink vertelde ons over 2 recent verschenen boekjes van Jan de Vries (over de Romeinse Limes en de ijzerlinie in Mijnerswijk).
5
Geert Visser vertelde ons over de rondwandelingen in Elden tijdens Open Monumentendag, het weekend volgend op deze opname.