september 2021
Afgelopen jaar verscheen het boek ‘Vitesse Europa in’, waarin de geschiedenis wordt beschreven van de 54 Europese duels die Vitesse tot 2020 in vijftien verschillende landen speelde. Nu inmiddels al weer vier wedstrijden aan dat aantal zijn toegevoegd, kwam auteur Ferry Reurink langs in de herberg om over een paar van die legendarische duels te vertellen.
Ferry Reurink
Op 11 september ging in het Rembrandt theater de filmdocumentaire ‘Hamaland’ in première. Het hertogdom Gelre vormt voor velen de basis van onze Gelderse geschiedenis. Maar in de vroege middeleeuwen was een groot deel van het huidige Gelderland onderdeel van een ander gebied: Hamaland. En de gebeurtenissen die zich in Hamaland hebben afgespeeld liegen er niet om: moord, verraad en plundering. Kortom, voldoende aanleiding om een documentaire over Hamaland te
maken. Bezoekers van de Historische Herberg kregen een sneak preview van de film te zien; filmmaker Thomas Wijnands van de Stichting Past Present vertelde over de betekenis van Hamaland voor de Gelderse geschiedenis.
Thomas Wijnands
Na afloop van de Tweede Wereldoorlog lag Arnhem er verwoest bij. Van de 2395 woningen waren er niet meer dan 156 zonder schade vanaf gekomen. Vrijwel alles wat toen beschadigd raakte werd al snel hersteld. Toch zijn hier en daar nog sporen van oorlogsschade terug te vinden. Historicus Frank van Lunteren was helaas verhinderd, maar de herbergier van dienst Sjaak Boom wist ons publiek vele plekken van oorlogsschade te benoemen
Sjaak Boom
november 2021
In ’Het gouden verhaal van Introdans’ vertelt Jeannette Eijgenraam, hoofd Communicatie van het dansgezelschap, over de vijftigjarige geschiedenis van dit vermaarde Arnhemse dansinstituut. Die geschiedenis is gepaard gegaan met vele avonturen, pieken en dalen: een bewogen geschiedenis op verschillende Arnhemse plekken. Een plaatselijk dansinitiatief vanuit de woonkamer van een Arnhems herenhuis groeide uit tot het veroveren van de internationale podia. Dans verbindt niet alleen mensen met elkaar, maar Introdans heeft zich ook aan en met Arnhem verbonden.
Jeannette Eijgenraam
Tot 1530 stroomde de Rijn niet direct langs Arnhem, maar liep de rivier vanaf Malburgen in een grote meander zuidwaarts om de Arnhemse Stadswaard heen. In dat jaar gaf hertog Karel van Gelre de opdracht om de rivier te verleggen door de Stadswaard te doorgraven. Het is één van de vele bekende mijlpalen in de Arnhemse geschiedenis, maar waarom werd dit kostbare project juist in dat jaar ondernomen en hoe werd het betaald? En wie moesten het zware werk verzetten? Daar was tot nu toe vrij weinig over bekend, door zijn promotieonderzoek kon dr. Rudolf Bosch op basis van de Arnhemse stadsrekeningen een levendig beeld schetsen van de Arnhemse Rijnverlegging.
Rudolf Bosch
In de Arnhemse bossen werden decennialang door de schooljeugd eikeltjes en beukennootjes geraapt. Om het zakgeld wat aan te vullen kon je tegen een kleine vergoeding dit inleveren bij het zaadpakhuis van de Heidemaatschappij aan de Nieuwe Kade. Daar begonnen de boomvruchten soms aan een internationale reis, maar dat is maar een deel van het verhaal. Arnhemdeskundige Geert Visser keek via de herinneringen aan zijn vader, die jarenlang chef van het zaadpakhuis was, terug op deze bijzondere herfstactiviteit.
Geert Visser
februari 2022
Historische Herberg 11 februari ging niet door
Ondanks de nieuwe coronamaatregelen ging de Herbergbijeenkomst van 11 februari a.s. niet door.
De vereiste afstand van 1,5, het verplichte mondkapje en het stijgend aantal besmettingen hadden tot dit besluit geleid.
april 2022
Historica Celeste Bouhuis vertelde over de opvang van Hongaarse vluchtelingen in Arnhem na het neerslaan van de Hongaarse Opstand door Sovjettroepen in november 1956. Toen de eerste Hongaarse vluchtelingen in Arnhem arriveerden, was de woningnood nog groot en de wederopbouw in volle gang. Zat Arnhem wel op de komst van de Hongaarse ontheemden te wachten? Overeenkomsten met de Oekraïense vluchtelingen nu blijken er volop te zijn.
Celeste Bouhuis
De hoofdredacteur van De Gelderlander, Louis Frequin, die na de oorlog "de Krantenpaus" werd genoemd, kwam uit een eenvoudige Arnhemse kleermakersfamilie in Klarendal. Nazaat Vincent Frequin vertelde hoe in drie generaties zijn katholieke familie emancipeerde en in de drukkers- en krantenwereld invloedrijk en spraakmakend werd. De verzetsactiviteiten van de Frequins tegen de Duitse bezetter Kwamen hierbij ook aan bod.
Vincent Frequin
Vanaf 1800 bouwde de familie Hupkes hun kruidenierszaakje in de Turfstraat uit tot een winkelketen met delicatessenzaken en supermarkten in bijna elke Arnhemse wijk. Herrie Hupkes was voorbestemd om in de voetsporen van zijn voorvaderen te treden. Hij vertelde hoe dat rond 1965 helemaal anders liep en wat er van de firma Hupkes en van hemzelf is geworden. Ook onthuld hij een groot mysterie dat vele Arnhemmers decennia lang heeft bezig gehouden...
Herrie Hupkes
Juni 2022
Stadsarcheoloog Martijn Defilet en werelderfgoedprojectmedewerker Wim Schennink vertellen wat er allemaal in Arnhem bij kwam kijken voor de verwerving van de Werelderfgoedstatus.
Martijn Defilet
Striptekenaar Hennie Vaessen verhaalt, al tekende, hoe de Romeinen in tweede eeuw na Christus onze streken hebben ervaren. Dit doet hij op basis van nieuwste stripboek waarin een Romeinse arts met zijn jonge slavin Wendila een gevaarlijke reis over de Rijn ondernemen. De documentairemakers van Past and Present lichten toe hoe zij in bewegend beeld de limes tot leven laten komen.
Hennie Vaessen
Historicus en limesexpert Paul van der Heijden trad op in de veelbekeken historische tv-serie Het Verhaal van Nederland. Hij legt op dit moment de laatste hand aan een boek over de limes bij Arnhem. Hij zal de nieuwste stand van zaken rondom het castellum in Meinerswijk belichten: was het fort nu wel of niet Castra Herculis? De bijeenkomst zal besloten worden met een korte discussie over de vraag: wat betekent de toekenning van Werelderfgoed voor Arnhem in de nabije toekomst?
Paul van der Heijden